Geschiedenis Venetie


De oorsprong van Venetië

Rond 400 v Chr. werd Veneto geteisterd door brandstichtende plunderaars. De bewoners van het toenmalige Veneto gingen op zoek naar een plek waar de vijand lastiger kon komen, het moeras. Langzamerhand ontstonden hier verschillende dorpen en deze groeide samen uit tot het huidig Venetië. Venetië is altijd al een ontzettend levendige stad geweest vol gezelligheid. Zo is er al in de 1e eeuw voor Christus een theater gebouwd, deze wordt nog steeds gebruikt voor openlucht voorstellingen. Bovendien werden er gladiatorengevechten gehouden die ontzettend veel burgers trok. Krijgsgevangenen, criminelen en christelijke martelaren werden hier bij elkaar in de kring gezet.

In 1191 werd de stad belegerd door het leger van Napoleon en dit betekende de ondergang van de stad. Napoleon was ontzettend gek op Venetië, hij noemde het San Marco plein dan ook ‘de mooiste salon van Europa’. De doge werd door Napoleon gedwongen af te treden en de stad aan Oostenrijk af te staan. Verschillende intellectuelen, waarvan het bekend was dat Caffe Pedrocchi de stamkroeg was, werden geëxecuteerd doordat zij een opstand tegen de Oostenrijkers op hadden gezet.

Een belangrijke inwoner van de stad was de familie Polo, bekend van de wereldberoemde reiziger Marco Polo. Zij hebben gewoond in de wijk Cannaregio in een huis waarvan de binnenplaats nog bestaat. De verhalen rondom Marco Polo gaan over twee reizen, eentje in 1265 en een veel langere van 1271-1295.

Een belangrijke bloeiperiode van Venetië waren de middeleeuwen. Venetië is in deze tijd langzaam steeds meer uitgebreid met als hoogtepunt de verovering van Constantinopel in 1204. Deze aanval op Constantinopel werd geleid door de meer dan 90 jaar oude Doge Enrico Dandolo die ook nog eens blind was.

Toen in de 16e eeuw de macht van Venetië was uitgebreid tot heel Byzantium voelde zowel de heerser van Frankrijk als die van Spanje zich bedreigd. Zij gingen dan ook samenspannen om een eind te maken aan de uitbreiding van de stad Venetië.

De ontwikkeling van Venetië

In de 16e en 17e eeuw werd Venetië geteisterd door de dodelijke ziekte de pest. De pest heeft meer slachtoffers gehad dan welke Venetiaanse oorlog dan ook. In totaal zijn er 100.000 mensen aan gestorven, waaronder Titiaan.

In de 16e eeuw bezat Venetië de monopolie over de handel van de Middellandse Zee. Daarnaast bezat Venetië nog grondgebied aan de Adriatische Zee tot aan de Alpen. Venetië bezat dus ontzettend veel grondgebied en dit leidde vanzelfsprekend tot constant oorlog. Sinds 1952 vormde de Turken een bedreiging voor Venetië. Ze waren uit op meer land en dreven Venetië dan ook uit het Oostelijke deel van de Middellandse Zee

Tot 1846 is Venetië een eiland geweest, in dit jaar werd het eiland namelijk via een spoortrein verbonden met het Italiaanse vasteland.

In de 18e eeuw was Venetië het grootste deel van zijn macht in andere streken verloren. De stad veranderde in een glorieuze, decadente en aristocratische stad. De Venetianen doste zich flink uit in de meest chique kleren en gaven al hun geld uit aan feesten en gokken. Vermogens werden uitgegeven aan kleding, pruiken, juwelen en hooggehakte schoenen. De gokverslaving van de Venetianen ging zelfs zo ver dat er zelfs op de pleinen en straten gegokt werd. In de stad vind je de geschiedenis terug in bijvoorbeeld de kathedraal op Torcello. Deze kathedraal is het oudste gebouw uit het vroegere Venetië.

Het is nog goed aan Venetië af te zien dat de stad altijd zeer welvarend is geweest. De vele paleizen en prachtige architectuur stralen een bepaalde rijkdom uit. Het prachtige decor van de stad is dan ook veelvuldig gebruikt voor aristocratische films zoals Casanova van Finini.